Zonnige intake

Afgelopen week had ik het genoegen om op een heerlijk zonovergoten terras mijn werk te mogen uitoefenen. Werken is nooit vervelend maar zo zeker niet! In een gesprek met een kandidaat hoor ik dat hij op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Een opmerking die ik zeer frequent hoor. Dat is prima want daar leef ik van. De aanleidingen die men opvoert zijn vaak hetzelfde. De praktijk is echter dat zij niet geheel conform de werkelijkheid zijn.

Mijn gedachten dwaalden even af. Ik stelde me de vraag waarom voelen kandidaten zich vaak minder prettig bij de waarheid? Waarom zouden zij goede argumenten zoals het klikt absoluut niet met de baas of de interne promotie valt zwaar tegen niet mogen opvoeren? Of mijn werkgever komt zijn afspraken niet na of mijn competenties sluiten niet aan bij mijn huidige baan of het type branche valt mij zwaar tegen. Allemaal goede redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Begrijp mij niet verkeerd. Ik vind dat je veel van deze zaken eerst met elkaar moet bespreken en moet trachten deze op te lossen. Mocht dat allemaal niet baten dan kan je maar beter op zoek naar iets anders. Anders blijft de zon mogelijk zich wel erg lang verschuilen achter de wolken.

Gelukkig verandert hij zijn verhaal tijdens het prettige gesprek in een weerspiegeling van de werkelijkheid met veel diepgang. Dit helpt enorm met de zoektocht naar een baan die goed aansluit bij de kandidaat. Wat een schitterend beroep heb ik eigenlijk. Wat mooi denk ik dat ik bij deze speurtocht een beetje mag assisteren. Ik krijg behoefte aan meer en bestel voor ons beiden nog een drankje.

Vrijdag, 30 september 2011.